
Norsk autorisasjon
För att kunna arbeta inom vården i Norge är det ett krav på att du har norsk autorisasjon, det vill säga norsk legitimation som visar att du är behörig att utöva ditt yrke inom hälso- och sjukvården. Det gäller oavsett om du är läkare, sjuksköterska, psykolog, fysioterapeut, tandläkare, apotekare eller har en annan yrkesroll inom hälso- och sjukvården. Det är Helsedirektoratet som hanterar ansökan om norsk autorisasjon.
Autorisasjonen är ett rättsligt krav för att kunna få anställning i offentlig och privat sektor inom norsk hälso- och sjukvård. Det gäller både för dig som vill arbeta tillfälligt och för dig som vill bosätta dig permanent i Norge. Om du vill jobba som specialist behöver du också en spesialistgodkjenning.
Ansök om norsk autorisasjon
Du ansöker om norsk autorisasjon digitalt hos Helsedirektoratet. För att kunna påbörja ansökan behöver du först skapa ett konto, oavsett om du har ett norskt personnummer eller inte. Processen ser något olika ut beroende på detta.
Handläggningstiden varierar, men det är vanligt att det tar mellan 1–3 månader från att kompletta handlingar är inskickade. Om du har arbetat i Sverige, Danmark, Finland eller ett annat EU-land med fullständig legitimation är det möjligt att skynda på processen genom att skicka ettseparat e-postmeddelande till godkjenning@helsedir.no med information om detta.
Om du har en pågående rekryteringsprocess kan du informera din arbetsgivare om var i ansökningsprocessen du befinner dig.
Om du har norskt personnummer
Om du har ett norskt personnummer (eller ett D-nummer) kan du logga in med elektronisk ID (t.ex. BankID eller Buypass) via Altinn. Då får du tillgång till alla funktioner i Helsedirektoratets portal och kan:
- Registrera och skicka in din ansökan digitalt
- Ladda upp dokument direkt
- Följa ditt ärende
- Kommunicera direkt med handläggare
För dig som redan bor eller har bott i Norge är detta ofta det snabbaste och smidigaste sättet att ansöka om norsk autorisasjon.
Om du inte har norskt personnummer
Du som inte har ett norskt personnummer eller D-nummer skaparett eget konto i Helsedirektoratets ansökningsportal med användarnamn och lösenord. Det ger dig möjlighet att:
- Fyll i ansökan digitalt
- Ladda upp dokument (vissa original kan behöva skickas per post)
- Få besked via e-post när handläggningen är klar
Tänk på att du inte kan logga in med elektronisk ID, och att du därför inte får tillgång till vissa automatiska funktioner som Altinner bjuder. Detta påverkar dock inte själva möjligheten att ansöka.
Logga in i Altinn som begränsad användare
Du kan också ansöka om ett alternativt inlogg som begränsad användare i Altinn. Det gör du genom att klicka på:
- Gå videre til flere innloggingsmetoder
- Innlogging uten norsk fødselsnummer/D-nummer
Ansökan med fullmakt
Om du inte har möjlighet att själv genomföra ansökan om norsk autorisasjon kan du ge fullmakt till någon annan att göra det åt dig, till exempel en arbetsgivare, bemanningsföretag eller annan representant. Fullmakten ska:
- Vara skriftlig och undertecknad
- Vara översatt till norska eller engelska om den är utfärdad på annat språk
- Specificera vem som har rätt att agera i ditt namn
- Laddas upp i portalen eller skickas med post tillsammans med ansökan
En fullmakt gör det möjligt för oss på Bonliva att både skicka in handlingar och kommunicera med Helsedirektoratet i ditt ärende.
Dokument att förbereda
Du behöver bifoga flera dokument till din ansökan. Dessa ska i regel vara i PDF-format och i vissa fall legaliserade eller översatta. Dokumenten som oftast krävs är:
- Giltigt pass eller nationellt ID-kort
- Diplom/examensbevis som visar avslutad utbildning
- Bevis på legitimation från ursprungsland om det finns
- Tjänstgöringsintyg som styrker din yrkeserfarenhet
- Karakterutskrift/studieresultat (ibland krävs även kursöversikt)
- Fullmakt (om annan person ansöker åt dig)
- Cv (ofta efterfrågat men inte alltid obligatoriskt)
Om dokumenten är på annat språk än norska, danska, svenska eller engelska måste du även bifoga auktoriserad översättning av dessa.
Spesialistgodkjenning
Om du har en specialistutbildning från Sverige eller annat land kan du ansöka om spesialistgodkjenning i Norge. Det gäller till exempelspecialister inom:
- Allmänmedicin
- Psykiatri
- Kirurgi
- Internmedicin
- Anestesi
Ansökan sker efter att du fått norsk autorisasjon beviljat. Du behöver visa att din specialistutbildning motsvarar den norska utbildningen och uppfylla Helsedirektoratets krav. Detta görs genom att skicka in:
- Specialistbevis
- Utbildningsplan eller kursinnehåll
- Intyg på relevant klinisk erfarenhet
- Eventuellt kompletterande dokumentation
I vissa fall kräver Helsedirektoratet kompletterande utbildning eller praktik för att kunna godkänna specialiststatus.
Vad kostar det?
Ansökan om norsk autorisasjon: 2 500 NOK
Ansökan om spesialistgodkjenning: 3 000 NOK
Viktigt att känna till
- Avgiften betalas i samband med att du skickar in din ansökan.
- Betalning sker via kort i ansökningsportalen (Visa eller Mastercard).
- Om du inte betalar avgiften kommer ärendet inte att behandlas.
- Avgiften gäller per ansökan – om du exempelvis gör en ny ansökan för ett nytt yrke eller för spesialistgodkjenning krävs en ny betalning.
- Avgiften återbetalas inte, även om din ansökan avslås eller om du drar tillbaka den.
- Avgiften är densamma oavsett om du har norskt personnummer eller inte.
- Det är två separata avgifter för ansökan om norsk autorisasjon och ansökan om spesialistgodkjenning – om du vill ansöka om spesiaslitgodkjenning måste du först få norsk autorisasjon beviljad. Den totala avgiften blir alltså 5 500 NOK.
Andra krav
Det är vanligt att många arbetsgivare ställer ytterligare krav när du vill jobba inom vårdbemanning i Norge:
- Körkort (för jobb inom hemtjänst, eller i ambulerande läkarteam)
- Tala flytande i något av de skandinaviska språken – om du är flytande i svenska eller danska är det oftast inga problem