Nationellt avtal för hyrpersonal

Publicerad
18/1/2024
Skriven av
Bonliva

Det nuvarande nationella avtalet för hyrpersonal gäller mellan den 1 januari 2024 och den 31 december 2027. Den nationella upphandlingen för hyrpersonal syftar till att standardisera regler och priser över hela landet, vilket påverkar dig som arbetar, eller funderar på att arbeta, som vårdkonsult inom regionerna.

Här får du information om vad dessa förändringar innebär för din yrkesroll och karriär.

Bakgrunden till den nationella upphandlingen

Den nationella upphandlingen, samordnad av SKR, berör enbart läkare och sjuksköterskor på bemanningsuppdrag inom region. Den innebär en enhetlig strategi för alla regioner avseende hyrpersonal och ersätter nuvarande avtal med en gemensam upphandling.

Det nationella avtalet i korta drag:

  • Geografisk indelning i tre zoner som styr ersättningsnivåerna, där Zon 1 (storstad) har lägst ersättningsnivå och Zon 3 (landsbygd) högst.  
  • Enhetliga regler och priser över hela Sverige utifrån zonindelning.
  • Reseersättning i de fyra nordligaste regionerna: Västernorrland, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen samt Norrbotten.
  • Pensionskrav och förändrade karensregler införs.
  • Uppdragsfördelning fokuserar på erfarenhet och arbetsmängd.
  • Krav att du har genomfört en HLR-utbildning under de senaste 12 månaderna.
  • Viktigt för dig som vårdpersonal att säkerställa att ditt nuvarande bemanningsföretag tilldelats plats i den nya nationella upphandlingen.

Nya villkor i urval

Nationella avtalets zoner

Geografisk indelning i tre zoner:

  • Storstad (Zon 1)
  • Mindre städer (Zon 2)
  • Landsbygd (Zon 3).

Zonerna styr ersättningsnivåerna, där Zon 1 har lägst ersättningsnivå och Zon 3 högst.

För att fördela ersättningarna rättvist har alla kommuner i Sverige tilldelats en specifik zon som avgör prissättningen för inhyrd vårdpersonal. Generellt kan du förvänta dig högre ersättning om du arbetar i en glesbygdskommun jämfört med storstadsområden.

Definitionen av "storstadsområde" kan dock vara bredare än vad man först kan anta. Till exempel, i Västra Götaland betraktas Lilla Edet som del av ett storstadsområde på grund av dess närhet till Trollhättan, medan Skövde klassificeras som en mindre stad, trots att Skövde som stad är större än Lilla Edet. Detta är viktigt att ha i åtanke när du ser över potentiella uppdrag och deras ersättningsnivåer. Läs mer om de specifika zonindelningarna och kommunkvalificering.

Reseersättning

Reseersättning tillkommer endast för uppdrag i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen samt Norrbotten. Är det aktuellt med reseersättning för ett uppdrag du är intresserad av så kommer vi informera om detta.

Pensionskrav

Pensionskrav för personer mellan 25–65 år, även för dig med eget bolag. Det nya avtalet för hyrpersonal inför ett pensionskrav, vilket innebär att pension måste sättas av för alla som är mellan 25 och 65 år, oavsett om man har eget bolag eller är anställd. Så för dig som tidigare valt att få hela lönen, inklusive pensionen, utbetalad direkt som lön, så kommer denna förändring påverka dig särskilt mycket. Detta innebär att du framåt kommer få en fastställd procent av din lön som pension istället.

För de som är äldre än 65 år fortsätter möjligheten att välja utbetalning av pensionen som lön.

Läs mer om hur det nationella avtalet påverkar din lön.

Karensperiod

I det nya nationella avtalet är karensperioden nu 12 månader, istället för den tidigare som varierat mellan 6 till 12 månader, och tillämpas om du tidigare varit anställd direkt av regionen. Den gäller för alla, oavsett anställningsform. Vid timanställningar gäller karensperioden från ditt senaste arbetspass. Karens är den period som följer efter en avslutad anställning då du som tidigare anställd inom regionen inte kan ta uppdrag i den specifika regionen.

Prioritering av personal

Det nationella avtalet prioriterar hyrläkare och -sjuksköterskor med längre erfarenhet från aktuell enhet eller med möjligheten att ta fler pass. Det är därför viktigt att du som vårdkonsult ser över dina möjligheter att ta på dig fler pass och bygger upp erfarenhet inom önskade enheter för att stärka dina chanser till framtida uppdrag.

Exempel:
Läkaren Hans och läkaren Eva har båda blivit presenterade för ett uppdrag på en avdelning i Västerås. Eva har tidigare arbetat i 6 månader på verksamheten, medan Hans inte tidigare arbetat på just den verksamheten. Förutsatt att de båda två kan täcka samtliga arbetspass och uppfyller övriga skallkrav, så kommer läkaren Eva att få uppdraget.

HLR-utbildning

Det nationella avtalet kräver att hyrpersonal som arbetar med uppdrag inom regioner har genomfört en HLR-utbildning under de senaste 12 månaderna. Detta gäller oavsett om du ska påbörja, förnya eller förlänga ett regionsuppdrag under den nya nationella upphandlingen för hyrpersonal inom vården. Här får du mer information kring HLR-utbildning och hur Bonliva kan hjälpa dig.

Bonliva har tilldelning i samtliga regioner

‍Det är viktigt för dig som vill arbeta som vårdkonsult att kontrollera om ditt bemanningsföretag är med i den nya upphandlingen.

Som Sveriges ledande bemanningsföretag inom vård och omsorg har vi på Bonliva säkrat tilldelning för att leverera sjuksköterskor och läkare till samtliga Sveriges 21 regioner.

Vi hjälper dig vid frågor och ger dig stöd före, under och efter ditt nästa uppdrag.

Mer om den nationella upphandlingen

Läs mer: Samlade frågor och svar kring nationella upphandlingen

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!