Månadens konsult i april, Elber Alvarado Vitblom: "Jag trodde jag kunde det mesta om narkos – men covid gav många nya erfarenheter"

Publicerad
19/4/2023
Skriven av
Bonliva

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. I april har utmärkelsen tilldelats specialistsjuksköterskan Elber Alvarado Vitblom.

Som rutinerad narkossköterska blev Elber en av de många hjältar som fick dra de tyngsta lassen under covid. Upplevelsen gav honom en tankeställare och ny syn på livet.

– Jag har blivit mer tacksam för vardagliga ting och för det jag har. Det är lättare att se vad som är viktigt på riktigt istället för att hänga upp sig på småsaker, konstaterar han.

När den världsomfattande pandemin slog till fick sjukvården möta ett lynnigt virus som man inte visste var man hade.

– Inom sjukvården känner man oftast till vilka insatser man ska sätta in men här stod vi ibland maktlösa. Inledningsvis visste vi inte hur sjukdomen fungerade och vad som skulle hjälpa – dessutom var symptomen olika från person till person, säger Elber och fortsätter:

– Att därtill vara bland så många dödssjuka patienter som inte ens fick träffa sina anhöriga… det var oerhört prövande för oss som jobbade. Många gånger blev det lika viktigt att vara medmänniska som att vara sjukvårdare.

Jag har blivit mer tacksam för vardagliga ting och för det jag har. Det är lättare att se vad som är viktigt på riktigt istället för att hänga upp sig på småsaker

Elber upplever att den intensiva beläggningen på sjukhusens IVA-avdelningar var utvecklande för narkosyrket, man har på kort tid lärt sig mycket nytt genom pandemin.

– Förutom de rent praktiska erfarenheterna uppfattade jag för egen del att min känsla för narkos blev mer intuitiv. Jag lärde mig att höra nyanser på patienternas andning – hur illa det var ställt, reflekterar han och fortsätter:

– Det var också en utmaning med andningsmaskerna som gjorde att patienterna ibland hade svårt att höra vad vi sa. Inte blev det enklare av att personal lånades in från hela landet. Det var skånska, gotländska och många andra dialekter. Men vi fick hjälpas åt och det blev väldigt sammansvetsande att vara med om denna svåra utmaning tillsammans. Berikande på många sätt, understryker Elber.

Det var också covid som gjorde att han sökte sig till konsultyrket. Under pandemins första våg föddes hans son och de långa arbetspassen på ibland tretton timmar var svåra att kombinera med rollen som nybliven pappa. Under andra vågen föddes barn nummer två och livet började bli ohållbart.

– Det var inte rätt mot barnen och min fru. Att arbeta som konsult för Bonliva blev en viktig vändning – nu kan jag planera min tid på ett annat sätt och räcker till för både familj och på arbetet.

Elber arbetar idag som konsultande operationssköterska på Karolinska, men han lånas också ut till andra sjukhus runtom i Stockholm. Enligt nomineringen till Månadens konsult är han ”en eldsjäl med kompetens och flexibilitet utöver det vanliga”. Kanske det var därför hans chef tog chansen och ringde honom när en kris uppstod – trots vetskapen om att han precis skulle gå på efterlängtad föräldraledighet.

– Att tacka ja skulle stöka till det rejält. Min fru skulle gå tillbaka till arbetet som barnmorska och vi hade inte fått dagisplats, säger Elber och fortsätter:

– Men jag har själv varit i situationer när det är personalkris, det kan snabbt bli kritiskt på en avdelning. Därför ville jag gärna hjälpa till och vi lyckades pussla och planera om så att jag kunde rycka in.

I maj väntar arbete inom laserkirurgi, något han ser fram emot. – En av de fantastiska sakerna med att arbeta inom sjukvård är att man kan förkovra sig inom så många olika områden. Det är spännande och utvecklande – man blir aldrig färdiglärd, säger Elber avslutningsvis.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!