Månadens konsult i augusti: “Det uppstår alltid en teamkänsla oavsett hur nära vi står varandra”

Publicerad
15/8/2023
Skriven av
Jaana Salla

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. I augusti har utmärkelsen tilldelats specialistsjuksköterskan Umeed Noor Galay.

Umeed Noor Galay är sjuksköterskan som sätter värde i samarbeten och mötet med patienterna, och har sedan han tog examen 2015 fastnat för kirurgi. Idag har Umeed varit vårdkonsult i 4 år och som konsult delar han med sig av det kunskapsutbyte som sker när ordinarie personal och konsulter samarbetar tillsammans, och berättar om hans roll som sjuksköterska samt hur patienter ibland får lära upp honom.

– Under mitt första år efter examen var jag på Urologavdelning på Karolinska i Solna, där lärde jag mig mycket om det kirurgiska området, samtidigt som jag vidareutbildade mig inom urologi. Därefter hamnade jag på S:t Görans sjukhus på deras Kirurgavdelning. Under mina 8 år som sjuksköterska har jag även hunnit jobba inom andra områden, men kirurgi är det som ligger närmast om hjärtat, berättar Umeed och fortsätter:

– Jag möter ofta patienter som är rädda och oroliga. Det är min uppgift att se till att de kan känna sig lugna och trygga, då är det viktigt att förklara hur proceduren går till och försäkra dem om att det brukar gå bra. När de kommer tillbaka från operation tar jag mig tid att förklara hurpostoperativa vården kommer att fortsätta.Vi ger mycket psykologiskt stöd eftersom vi behöver informera och samtidigt lugna både patienter och anhöriga, berättar han.

Det är en härlig känsla när du får vara med och se hur en patient går från att vara orolig, får verktygen att öva, för att sedan komma tillbaka med mer självförtroende. Då vet jag att jag har kunnat göra något som faktiskt har gått bra för våra patienter.

Umeed ser de utmaningar som uppstår när konsulter kommer in till en ny verksamhet men är positiv till det kunskapsutbyte och samarbete som uppstår. Att det även periodvis är högre tempo är bara något som gör jobbet omväxlande och spännande.

– Det kan vara en utmaning att inte känna till alla rutiner och vart alla hjälpmedel finns, men konsulter har ofta många års erfarenhet inom branschen och är trygga med patientvården samt känner till de risker som kan uppstå. Vi får ett utbyte i vårt samarbete där den ordinarie personalen kan ta del av vår erfarenhet och kompetens, och vi tar del av deras kunskaper och lokalkännedom, förklarar han.

Umeed fortsätter:

– Det jag älskar med mitt arbete är att den ena dagen är inte den andra lik. Ena stunden är det full fart och därefter är det lugnare. Under hektiska perioder behöver vi agera skarpt och använda de tillgängliga hjälpmedel som finns för att göra det bästa vi kan. Det uppstår alltid en teamkänsla oavsett hur nära vi står varandra. Jag tror det är eftersom vi är så beroende av varandra och behöver varandras stöttning. Det är otroligt att få uppleva, berättar Umeed.

Med åren har Umeed hunnit uppleva mycket inne på salarna. Det är inte alltid han får chans att träffa de patienter han tidigare vårdat, när det händer uppstår väldigt speciella möten som han värdesätter.

– Jag kommer ihåg en kirurgpatient som hade genomgått en stomioperation och visste att patienten var väldigt orolig. Jag förklarade, lugnade och utbildade patienten, jag sa: ”Det är något nytt och du kommer att lära dig. Nästa gång vi ses kommer du att hjälpa mig, för då kommer du vara proffset.” På ett återbesök flera år senare sa patienten med ett leende: ”Kom, så ska jag lära dig hur man gör.” Det är en härlig känsla när du får vara med och se hur en patient går från att vara orolig, får verktygen att öva, för att sedan komma tillbaka med mer självförtroende. Då vet jag att jag har kunnat göra något som faktiskt har gått bra för våra patienter.

Konsultyrket ger frihet, öppnar för möjligheter och behöver inte vara ensamt.

– Att arbeta som konsult ger mig friheten att kunna bestämma när jag vill jobba, hur mycket jag vill jobba och att det finns så många möjligheter. Jag kan till exempel arbeta på Gotland, eller på Stockholms alla sjukhus, men även åka till Norrland om jag känner för det. Vi får hjälp med att hitta uppdragen och boendet. Sen kan jag planera in ledighet under uppdraget och låta vänner hälsa på, det är helt fantastiskt, avslutar Umeed.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!