Månadens konsult i januari: "Att arbeta som konsult har gett mig större frihet i livet"

Publicerad
16/1/2024
Skriven av

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. I januari har utmärkelsen tilldelats, den tidigare vinnaren, medicinska sekreteraren Solveig Wiberg.

Hon har arbetat med digitalisering innan ordet knappt var uppfunnet – redan 1998 påbörjade Solveig sin utbildning inom vård-, omsorgsinformatik och dokumentation. Till skillnad från de flesta ser hon krångliga system som sporrande utmaningar.

– Jag gillar att grotta in mig i den digitala snårskog som ett nytt system kan vara.

När Solveig kontaktas för intervjun frågar hon om det går bra att skjuta på denna en timme – en kollega behöver nämligen hjälp med att sätta sig in i ett nytt system.

– Det är en frustration hos många att det finns så många olika datasystem på sjukhus runtom i landet. När personal kommer till nya platser måste de gång på gång lära sig på nytt, något som tar värdefull tid från vårdinsatserna, säger hon och fortsätter:

– Själv uppskattar jag ju att dokumentera och sköta administration i olika system och i min yrkesroll ingår det att lägga min tid på det. Men jag tror det skulle gynna patienterna om vårdpersonal fick mer avlastning gällande detta – man ska ju göra det man är bäst på, menar Solveig.  

Genom Bonliva får jag en helt annan frihet. De kommer till mig med förfrågningar och sköter allt runtomkring. Jag kan fokusera fullt ut på att göra ett bra jobb hos uppdragsgivaren

Livet som konsult skapar utrymme för mycket mer

Som medicinsk sekreterare är hon resursen som hanterar en stor del av vårdgivares administration och genom åren har hon arbetat både som anställd och egenföretagare. För tre år sedan tipsades hon om Bonliva.

– Det blev en stor förändring för mig. Som företagare i egen regi behöver man ju själv söka uppdrag, sköta administration och så vidare. Genom Bonliva får jag en helt annan frihet. De kommer till mig med förfrågningar och sköter allt runtomkring. Jag kan fokusera fullt ut på att göra ett bra jobb hos uppdragsgivaren, förklarar Solveig och ger ett exempel på den flexibilitet som konsultrollen medger:

– Den senaste tiden har jag och familjen haft fullt upp med renoveringar efter en stor vattenskada. Det har krävts att jag varit mycket hemma och det hade ju aldrig funkat som anställd. Nu har jag kunnat synka mina uppdrag så att det varit möjligt att både jobba och ha koll på restaureringen, säger hon.

Månadens konsult – i dubbel bemärkelse

Att hon är en uppskattad person råder det inga tvivel om – det här är andra gången som Solveig får utmärkelsen Månadens konsult. Hon räds inte att åka långt för att hjälpa till, under en tid har hon lämnat hemmet i Gnarp för att jobba i Gällivare.

– Här är så vackert och lugnt, en kontrastrik upplevelse mot större städer där det är mer tempo. Som konsult har jag förmånen att få uppleva både och, förklarar hon och konstaterar:

– Det är fantastiskt hur världen förändrats genom digitaliseringen – man kan sitta så här långt upp i Sverige och utan problem få röntgenutlåtanden ända från Sydney. Jag kan göra jobbet jag älskar nästan var som helst.

 

Text: Anna-Carin Forssten
Bild: Privat

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!