Månadens konsult i november – 67-årige Carl-Hugo Hamnegård: “Pension är inget som lockar – jobbet är min passion"

Publicerad
15/11/2022
Skriven av
Bonliva

Varje dag stöttar hundratals konsulter verksamheter runt om i hela landet. För att uppmärksamma deras hjälteinsatser delar Bonliva ut utmärkelsen Månadens konsult, ett pris till konsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. Novembers utmärkelse har tilldelats överläkaren Carl-Hugo Hamnegård som brinner för att hjälpa patienterna till en bättre livskvalitet.

Carl-Hugo Hamnegård är docenten i lungmedicin som har alldeles för roligt för att sluta, trots att han egentligen är pensionär sedan två år tillbaka.

– Efter 35 år börjar jag känna att jag kan lite grand om lungmedicin, säger han med glimten i ögat och fortsätter:

– Men skämt åsido, erfarenheten har medfört att min kliniska blick fördjupats och gett mig en känsla för vad patienten behöver redan innan jag röntgar.

Han upplever att sjukvården genomgått stora förändringar sedan han började sin yrkesbana, på gott och ont.

– När jag började kunde det ta två veckor att prova ut syrgas till patienter, man hade nästan onödigt mycket tid för dem. Nu är sjukvården mer effektiv och utvecklad och fokus ligger på att snabbt få hem patienten på grund av få vårdplatser, säger Carl-Hugo som anser att den medmänskliga delen av vården ibland får för lite utrymme.

– Patienter är ofta oroliga och sköra när de kommer till oss. Att ge tid för att lyssna, visa omtanke och förmedla trygghet är en viktig del av omvårdnaden.

Som specialist inom lungmedicin får Carl-Hugo ta del av många olika sorters lungåkommor som för med sig mer eller mindre svåra konsekvenser för patienterna. Friska lungor är något de flesta tar som självklart men det blir snabbt tydligt hur svårt livet blir när de inte fungerar.

– En av mina patienter var taxichaufför och hade blivit av med jobbet då han somnat vid ratten. När vi gjorde en utredning upptäckte vi att han hade mer än 100 andningsstopp per timme när han sov, inte idealiskt när man har bilkörning som yrke. När han fick veta detta grät han. Med våra hjälpmedel kunde han börja sova normalt och fick så småningom tillbaka körkortet och jobbet. Och det är ju det här som är så fantastiskt med min profession, att genom rätt hjälp kunna förbättra livskvaliteten och livet för en människa, menar Carl-Hugo.

Efter många år som anställd valde han 2015 att bli konsult hos Bonliva för att vidga både sina vyer och samla på sig nya erfarenheter.

– Det är spännande att få möjlighet att arbeta på olika ställen och utvecklingen är enorm eftersom man som konsult får arbeta med allt möjligt, till skillnad från under mina anställningar där det varit mer nischat. Det är så roligt att gå till jobbet, jag vet inte hur jag någonsin ska kunna sluta. Vi är en härlig dynamisk mix av kolleger från många kulturer och i olika åldrar som bidrar till varandras utveckling, förklarar han och fortsätter:

– Att ta steget till konsult var enkelt eftersom Bonliva ordnar så mycket av det praktiska med boende, avtal och så vidare.

Carl-Hugo har även fullt upp på sin fritid. Tillsammans med brodern driver han en hästgård med ridskola och spelar också cello i Sundsvalls amatörorkester. Han har inte några planer på att sluta utvecklas inom yrket, trots passerad pensionsålder:

– Tvärtom, jag börjar ju närma mig den period i livet när jag behöver lära mig mer, skrattar han.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterska? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!