Månadens konsult i november: “Att vara läkare och samtidigt konsult är den perfekta kombinationen för mig"

Publicerad
14/11/2023
Skriven av

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. I november har utmärkelsen tilldelats anestesiläkaren Gabriel Sjöberg.

Gabriel Sjöberg fick intresset för läkaryrket med generna, i hans släkt finns redan många inom denna disciplin. Kanske det var därför han redan som nyutexaminerad läkare vågade rekommendera att man skulle skicka hem långliggande patienter som mådde relativt bra.

– Det förslaget blev inte populärt. Numera är det ju så man gör – men man kanske har tagit det för långt. Det måste alltid finnas en balans där välmående är nummer ett, säger han.

Mitt tips om du funderar på att jobba som konsult – testa någon vecka. Vem vet, det kanske förändrar ditt liv i en positiv riktning du inte väntat dig

Under hans tio år inom läkaryrket har vården förändrats en hel del, till följd av ny teknik men även politiska beslut och ett samhälle i förändring. När sämre ekonomi drabbar vården ställer det extra höga krav på en strukturerad organisation där allas respektive roller är tydliga, något som tilltalar Gabriel.

– Inom operation har man konkreta operationsflöden och samarbeten mellan olika personalgrupper. Det är många faktorer som spelar in för att det ska fungera och det gäller att tänka övergripande för att få det bra både för personal och patienter, säger han och fortsätter:

– Jag tycker om att yrket innehåller en intressant blandning av praktiska och teoretiska moment. Mycket av det vi gör blir ”avslutat och färdigt” och det är mindre dokumentation och administration jämfört med inom andra specialiteter.

Gabriels kliniska intresse för yrket är tydligt men man får inte glömma bort människan bakom patienten, menar han.

– Många är oroliga och rädda. Jag försöker avdramatisera situationen genom att berätta för dem vad som skall hända, det brukar ge mer trygghet. Att försöka skapa en trevlig stämning och kanske skoja lite när det är läge kan också hjälpa.

Livet som konsult - spännande, omväxlande och lärorikt

Gabriel veckopendlar som konsult – något som passar honom utmärkt.

– Flexibiliteten, omväxlingen och att få se olika delar av Sverige – det är något jag verkligen uppskattar. Jag har en ganska flexibel inställning till vad jag gör och låter nyfikenheten styra. Det är mycket lärorikt och något jag rekommenderar, säger Gabriel men tillägger sedan att det kanske inte passar alla:  

– Jag tror att många är i behov av en fast punkt. Som veckopendlande konsult behöver man kanske längta efter det oväntade, samt vara prestigelös och öppen. Det kan vara en utmaning men är verkligen utvecklande. Mitt tips om du funderar på att jobba som konsult – testa någon vecka. Vem vet, det kanske förändrar ditt liv i en positiv riktning du inte väntat dig, säger Gabriel avslutningsvis.

 

Text: Anna-Carin Forssten
Bild: Privat

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!