Bonlivas marknadskoordinator Emma Söder, om sonens dramatiska första år: "Zacs hjärtfel har lärt oss att leva i nuet"

Publicerad
12/2/2024
Skriven av

Emma Söders förlossning hade gått jättebra och nu skulle bara några rutinundersökningar göras innan det var dags för hemgång med lille Zac. Då upptäcktes ett hjärtfel som behövde opereras.

– Världen rasade samman. Han verkade ju helt frisk och vi såg fram emot att kunna återförenas med resten av familjen samma dag. Men så blev det inte, berättar Emma. I kampanjen Bonlivas småhjältar berättar vi om barns kamp mot sjukdom med syftet att uppmärksamma Barncancerfonden.

– Han var ju så liten. Jag kunde knappt ta till mig att de skulle operera denna lilla kropp. Emma minns ögonblicket när hon och hennes man fick beskedet att en av Zacs hjärtklaffar var för tjock. Det orsakade en klafförträngning som gjorde att blodet inte kunde transporteras i rätt takt från hjärtat vidare till lungorna. På Barnhjärtcentrum konstaterades att värdena snabbt blivit sämre och att operation behövde ske inom två timmar.

– Jag var ju nyförlöst och ganska utmattad. Det var enormt känslosamt och jag var väldigt orolig. Eftersom det var juletid fanns även risken att personal med specialkunskap kunde vara på ledighet. Men vi hade tur och flera av de mest meriterade specialisterna fanns på plats, berättar Emma.

Jag tror att det fantastiska bemötandet från både operationsteam och övrig vårdpersonal hade stor betydelse för det lugn som vi trots allt kände, vi var i trygga händer.

Sjutton timmars nervös väntan

Operationen tog fyra timmar där de specialiserade barnkardiologerna använde kateterteknik. Man gick in via låret hela vägen upp till hjärtat, där sedan en ballong blåstes uppför att vidga klaffen.

– Operationen gick bra och vi fick sedan tillbringa hela 17 timmar på uppvaket. Det var hjärtskärande att se honom med alla slangar och vi fick inte lyfta upp honom, förklarar Emma. Men sedan kom ett glädjande besked.

– Hans värden såg bra ut – vi skulle få åka hem! Det var en nyårsafton vi aldrig kommer att glömma. Zac kändes pigg och vi var hoppfulla. Jag tror att det fantastiska bemötandet från både operationsteam och övrig vårdpersonal hade stor betydelse för det lugn som vi trots allt kände, vi var i trygga händer.

 

Försämrade värden – ny operation

Väl hemma väntade storasystrarna Nell och Rio, då tre och sex år, ivrigt på att få träffa sin lillebror.

Det blev några fina veckor tillsammans med familjen innan det upptäcktes att Zacs värden försämrats igen.

– Det behövdes en större ballong. Operationen är känslig, man har bara två millimeter att gå in mellan låret och hjärtat. Om de skulle råka nudda något på vägen finns risken för ett läckage, vilket kan bli farligt, förklarar Emma.

Men även denna operation gick bra. Nu väntade en tid hemma i isolering, utan umgänge – det var viktigt att Zac inte blev smittad av något utifall att en ny akut operation skulle behövas.

– Nell fick inte vara på förskolan under tre månader. Men det var en mysig tid, systrarna är mycket måna om Zac och de har en fin relation. Till vår glädje har han mått bra sedan andra operationen och utvecklats helt normalt, säger Emma och tillägger:

– Det är nästan nog så mycket fart på honom – han började gå redan vid nio månader.

 

Hon tycker att Zacs dramatiska start på livet fått henne att omvärdera vardagens måsten och prioriteringar.

– Visst är vi oroliga emellanåt, det kan behövas fler operationer när han blir större. Men vi har stor tilltro till sjukvårdens skickliga expertteam. Händelsen kan också ses som en slags gåva – vi har blivit bättre på att njuta av livet, säger Emma avslutningsvis.

Text: Anna-Carin Forssten

Den här artikeln är framtagen som en del av kampanjen Bonlivas småhjältar, där vi tillsammans uppmärksammar alla svårt sjuka barn som varje dag kämpar på sjukhus när de egentligen borde gå i skolan, vara hemma med sin familj och leka med sina kompisar. Som konsult eller internt anställd hos Bonliva har du möjlighet att delta i kampanjen och samla in pengar till Barncancerfonden genom olika aktiviteter, eller skicka in ett bidrag genom Bonlivas digitala insamling. Alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden.

Läs mer om insamlingen här på Barncancerfondens hemsida.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!