Barnmorskan Malin: “Så här mycket fritid har jag inte haft på många, många år”

Publicerad
29/4/2020
Skriven av
Bonliva

År 2020 har av WHO utsetts till barnmorskans år. Många är vi som undrar hur det är att varje dag vara med och föra nytt liv till världen, och under året träffar vi därför barnmorskor runt om i landet för att höra mer om deras livsviktiga yrke och vardag. Näst på tur är Malin Welin Svahn, som efter 25 år som specialistsjuksköterska, barnmorska och enhetschef i Region Skåne valde en ny väg i karriären.

Centrallasarettet i Växjö ligger vackert beläget vid Växjösjön, bland vårblommande träd. Hit pendlar Malin Welin Svahn varannan vecka sedan en tid tillbaka. Hon jobbar som bemanning-barnmorska hos Bonliva och bistår på förlossningskliniken med sin långa erfarenhet och stora kompetens. Malins nya arbetsplats ligger ett par timmar från gården i skånska Genarp där hon bor tillsammans med sin familj. För en friare känsla i vardagen önskade Malin ett upplägg som bestod av sju dagars arbete följt av en veckas ledighet. Det var ett önskemål som Bonliva kunde införliva och nu räcker tiden äntligen till för att både resa, ta hand om sina djur och att pyssla i trädgården.

“- De veckorna då jag bor i Växjö går väldigt fort, eftersom det är högt tryck på förlossningen. Då är det fullt fokus på jobbet och jag arbetar stenhårt. Men veckan som sedan följer är helt ledig och spenderas på hemmaplan. Då hinner jag slappna av och ta hand om mig på ett helt nytt sätt. Jag cyklar, simmar, promenerar och umgås mer med min familj. Det är så härligt att kunna planera in aktiviteter hela dagarna och det känns faktiskt lite som när man var yngre och hade lov från skolan. Men skillnaden nu är att jag faktiskt har lov varannan vecka! Men denna friheten har såklart inte alltid varit en självklarhet. För bara några månader sedan jobbade jag heltid som vem som helst.” berättar Malin.

I över 25 år hade Malin arbetat som specialistsjuksköterska, enhetschef och barnmorska i Skåne. Men gradvis uppstod en rastlöshet som hon först inte riktigt kunde sätta fingret på. Hon hade arbetat på flera olika positioner inom en rad olika områden, men visste inte riktigt vart hon ville näst. Den personliga utvecklingen stod still och hon insåg att hon behövde en ny utmaning. En höstdag kom hon så oväntat i kontakt med Kajsa Baardsen, som sedermera också blev hennes kontaktperson på Bonliva.

“- Både jag och min man arbetar inom sjukvården och det är som en del av vår familj. Det är ett stressigt men samtidigt väldigt inspirerande yrke. Jag hade jobbat för samma arbetsgivare länge och testat på det mesta, så jag kände att jag behövde få pröva mig själv och se vad jag går för lite grann. Tanken på att arbeta inom bemanning var helt nytt för mig och det krävdes mycket mod för att ta klivet ur den enda vardagen jag tidigare kände till. Det var absolut inte en självklarhet när möjligheten dök upp men jag är så positivt överraskad och tacksam för det där samtalet. Så här mycket fritid har jag inte haft på många, många år och jobbet känns precis lika tryggt som på min tidigare arbetsplats eftersom jag har en så nära kontakt med Kajsa. Det känns skönt att ha en person som finns tillgänglig för hjälp med allt, från tågresor och boende till schemafrågor och lön” säger Malin.

Jag kände att jag behövde få pröva mig själv och se vad jag går för lite grann. Tanken på att arbeta inom bemanning var helt nytt för mig och det krävdes mycket mod för att ta klivet ur den enda vardagen jag tidigare kände till.
Malin Welin Svahn. Foto: Privat

Att hjälpa andra människor har alltid varit en självklarhet för Malin och det var den drivkraften som inspirerade henne till att först utbilda sig till sjuksköterska. När vi kontaktar Malin för denna intervju befinner sig Sverige mitt uppe i corona-pandemin, vilket förändrat både rutiner och riktlinjer på förlossningskliniken hon arbetar på.

“- Jag har lång erfarenhet inom sjukvården men har aldrig upplevt något liknande. Riktlinjer har förändrats och många gravida kvinnor som kommer in är givetvis väldigt nervösa på grund av den extraordinära situationen. Risken för smittospridning gör att vi behöver bära skyddsutrustning, vilket såklart kan upplevas som lite speciellt för de blivande föräldrarna som kommer till oss. Då blir det min uppgift att ge dem den allra bästa upplevelsen vi kan erbjuda trots omständigheterna, för oavsett hur världen just nu ser ut så är de kommande timmarna mina patienters kanske allra viktigaste hittills i livet. Och jag gör verkligen allt i min makt för att det ska bli så." berättar Malin.

Än så länge är Region Kronoberg, som Malin arbetar i, relativt förskonade från Covid-19. Hon håller tummarna för att det ska fortsätta så, men är samtidigt medveten om att det snabbt kan bli värre. Men trots den närmast overkliga situationen hon och all annan vårdpersonal i Sverige nu befinner sig i drömmer hon sig bort mot soligare och mer normala dagar.

“- Jag älskar naturen och trivs väldigt bra ute på landet med hönsen, katterna, ankorna och kaninerna. När pandemin är över vill jag gärna umgås med mina vänner och äta god mat. Jag ser fram emot att få njuta av min ledighet och frihet i trädgården tillsammans med de min omgivning.” avslutar Malin.

Läs mer: Barnmorskedagen 5 maj: "I mitt arbete så ser jag mig och konsulten som ett team som jobbar för en mer jämlik förlossningsvård"

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!