Månadens konsult i december: Anne-Marie Persson – Äventyraren som älskar infektioner

Publicerad
12/12/2022
Skriven av
Bonliva

Bonlivas konsulter gör betydelsefulla insatser varje dag, året om, på verksamheter i hela landet. Genom vårt pris ”Månadens konsult” uppmärksammar vi dem som gjort särskilt anmärkningsvärda insatser inom vård och omsorg. För december har vi utsett Anne-Marie Persson, en äventyrlig själ som bestiger berg och gärna upplever Sverige i en Ford Mustang cabriolet.

”Thelma & Louise” är filmen Anne-Marie sett ett otal gånger och som gjort ett djupt intryck.

– Ja. Jag är mycket förtjust i den äventyrliga tonen, den där känslan av att man bara drar iväg utan en agenda, säger hon.

Eftersom Anne-Marie är en person som inte bara drömmer, utan också genomför, har hon gjort sin egen variant av den berömda bilfärden.

– Det stämmer. Jag köpte en Ford Mustang cabriolet. Sedan drog jag och en kompis iväg för att upptäcka Sverige på vårt sätt. Vi rånade dock inga banker eller åkte runt med en polis i bakluckan, skrattar hon och fortsätter:

– Men det vi gjorde var att skippa resplanen. Vi tog varje dag som den kom och bestämde oss för resmål efter hand. Jag älskade den känslan, att man inte visste riktigt vad som skulle hända.

Kanske det är därför en av hennes andra passioner är bakterier, som ju beter sig lite som de vill. Nu arbetar hon som specialist inom internmedicin men hon började som bakteriolog, en inriktning som hon finner fascinerande.

– Jag gillar infektioner! Bakterier är ju så vackra och kan ha så många olika utformningar, färger och lukter. Ibland luktar de gott och ibland luktar de pyton. Till och med när de ställer till problem är de fina att titta på.

Plötsligt kunde jag välja hur mycket jag ville jobba, och var. Att resa runt i landet på olika korta och långa uppdrag var spännande och passade mig perfekt.

Karriären som konsult på Bonliva började 2013, när en isländsk läkare talade varmt om företaget.

– Vid tidpunkten var det läkarbrist och som anställd var det stressigt och pressat, man fick inte bestämma själv alls om ledighet. Ibland hade jag 12 till 14 timmars arbetsdag, det började bli tungt, säger Anne-Marie som upplevde en positiv förändring som konsult hos Bonliva, där hon främst arbetat inom internmedicin och geriatrik.

– Plötsligt kunde jag välja hur mycket jag ville jobba, och var. Att resa runt i landet på olika korta och långa uppdrag var spännande och passade mig perfekt. Det är därför jag fortsatt jobba flera år efter pensionen, om än jag börjat trappa ned de sista åren. Jag måste väl sluta jobba någon gång, funderar hon men låter inte övertygad. Det kanske blir svårt för denna flitiga eldsjäl att sluta arbeta helt, under sin tid på Bonliva har hon hittills arbetat imponerande 11 600 timmar med 23 200 patientkontakter.

Om Thelma & Louise-resan var en punkt på hennes ”bucket list” som är avklarad finns det förstås fler att bocka av för Bonlivas egen äventyrare. Efter att nyligen ha tagit sig an Kebnekaise fick hon blodad tand.

– Kebnekaise var underbart men lite för uppstyrt med närheten till fjällstugor, uppmärkta vandringsleder och liknande. Jag drömmer om att vandra i Sarek som är ren vildmark. Man får bära med sig allt, tälta och kapitulera inför naturens nycker. Man vet inte vad som ska hända, säger Anne-Marie och återkommer därmed till sitt Thelma & Louise-tema.

Denna strapats får dock vänta en tid. Nästa år, när hon fyller 70, ska hon nämligen åka till Kenya på safari med barn och barnbarn.

– Ja, det gäller ju att ”bränna på” medan man fortfarande orkar, ler Anne-Marie avslutningsvis.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterska? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!