Månadens konsult i december: "Svåra levnadsförhållanden kan förändras till det bättre med rätt insatser"

Publicerad
13/12/2023
Skriven av

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. I december har utmärkelsen tilldelats de två vårdkonsulterna –  socionomen Håkan Antehag och psykiatrisjuksköterskan Sara Kungsmark.

Som socialsekreterare får Håkan ofta se samhällets baksida med barn och familjer som far illa.

– Den bild som förmedlas i media är att socialtjänsten ofta omhändertar barn. Så är det inte, vår målsättning är alltid att stötta familjerna på olika sätt så att barnen kan bo kvar hemma. Därför är det ett jobb som ingjuter hopp – livet kan vända och bli bättre, säger han.

Med 32 års erfarenhet som socionom har Håkan Antehag sett många familjer som kämpar med svårigheter. Trots det dystra temat för hans yrkesroll, att som socialsekreterare träda in när människor håller på att gå i kras, har han en positiv syn på sitt arbete.    

– Socialtjänsten är en resurs som utreder brett för att ge den bästa hjälpen i varje enskilt fall. Vårt uppdrag är att stötta och försöka skapa förutsättningar för en fungerande livssituation, berättar Håkan som dock sällan får se om hans del av arbetet ger önskat resultat:

– Min roll är att gå in i början av ett ärende och utreda vad som behöver göras. Därefter fördelas själva insatserna ut på andra instanser och mitt uppdrag är därmed slutfört. Jag kan ibland undra hur det gick för personerna. Hjälpte våra insatser – fick det de det bättre, funderar han. Men ibland har han fått vetskap, till exempel när han råkade på en mormor som berättade om det missbrukande barnbarnet Håkan varit med och hjälpt.  

– Hon berättade att pojken nu fått ordning på livet och studerar på universitet, det kändes fint.

Vårt uppdrag är att stötta och försöka skapa förutsättningar för en fungerande livssituation

Från söder till norr – hjälp behövs överallt

Håkan bor i Göteborg men är sedan några månader ute på konsultuppdrag i Älvsbyn, beläget i Norrbotten. Han är tacksam för möjligheten att uppleva kontrasternas Sverige och upplever att det breddar hans yrkeserfarenhet.  

– Ja, det är lite skilda världar. Från en storstad med högt tempo till denna norrländska pärla där det är lugnare på alla nivåer – och jag uppskattar båda orterna, säger Håkan som sett att hans många år som konsult ofta blir en resurs:

– Jag har märkt att man lär sig saker hela tiden utan att veta om det. Ofta kan ”poletten trilla ned” i ett senare sammanhang, och jag upptäcker att jag får nytta av erfarenhet jag fått med mig från en annan plats. Till exempel är det mindre vanligt med omplaceringar av barn i mindre kommuner och där kan jag bidra med det jag lärt mig från större kommuner där det förekommer oftare.

Det längre konsultuppdraget uppe i norr tar slut i maj. Fram till dess tänker Håkan njuta av lugnet och den ”riktiga” vintern som är en kontrast till Göteborgs regniga motsvarighet.  

– Det är en förmån att få uppleva detta. Jag åker ju dessutom hem varannan helg och hinner träffa min fru - då har vi ju extra mycket att prata om. Som konsult hinner livet inte bli tråkigt, säger Håkan avslutningsvis.  

 

Text: Anna-Carin Forssten
Bild: Privat

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!