Månadens konsult i december: "Vi öppnade skönhetssalong i vårdavdelningens tvättstuga – det gav en lugnande effekt på patienterna"

Publicerad
13/12/2023
Skriven av

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. I december har utmärkelsen tilldelats de två vårdkonsulterna – psykiatrisjuksköterskan Sara Kungsmark och socionomen Håkan Antehag.

En hudterapeut som sadlar om och blir specialistsjuksköterska i psykiatri är kanske inte det vanligaste – men en perfekt kombination, enligt Sara Kungsmark.

I mitt tidigare yrke var service en viktig del, att få mina kunder att känna sig sedda och bekräftade. Det är precis lika viktigt inom psykiatrin, säger hon.

Efter närmare 20 år som hudterapeut kände Sara att hon ville bredda sin kompetens, för att bli mer komplett inom sin disciplin. Hon utbildade sig därför till allmänsjuksköterska med intentionen att sedan fortsätta som hudterapeut.  

– Ja, det var tanken. Men jag tyckte om att arbeta som sjuksköterska och gick sedan även vidareutbildningen inom psykiatri, berättar Sara. Hennes kund- och servicefokus från hudterapeutåren har varit bra att ha med sig in i det nya yrket – men behövde anpassas en aning.

– Under första delen av studietiden jobbade jag på en rättspsykiatrisk klinik och där finns många regler av en anledning. När jag blev för serviceinriktad fick mina kolleger bromsa mig. Jag kunde till exempel cykla iväg och göra ärenden åt patienter om de bad mig om det, skrattar Sara.

För en stund är vi inte vårdgivare och vårdtagare, maktfördelningen är utjämnad och vi möts som medmänniskor.

Fotvård kan skapa tillit

Sara tog även med sig skaparkraften från tiden som egen företagare och verkade för att starta upp en liten salong i avdelningens tvättstuga. Det började med att hon klippte hår och sedan utvidgades det till att göra fot- och handvård samt lättare ansiktsbehandlingar.  

– Det var inte någon direkt tanke bakom det, men vi märkte att det hade god effekt. Inom rättspsykiatrin vårdas en patientgrupp där många har svårt att lita på människor, att då få sina fötter eller händer ompysslade ledde till fina samtal. För en stund är vi inte vårdgivare och vårdtagare, maktfördelningen är utjämnad och vi möts som medmänniskor.

Vill vara en resurs

Sara älskar sitt yrke och att jobba som konsult är ”grädden på moset”.

– Det är superkul att jobba inom bemanning och det finns så mycket att lära från olika ställen. Jag upplever också att jag får mer uppskattning som konsult än som anställd. Min inställning är att gå in med ödmjukhet och respektera att jag kommer till en arbetsplats där människor jobbar som fast anställda, det är ”deras” avdelning. Min roll är att vara en tillgång och inte ett störningsmoment, säger hon avslutningsvis.

 

Text: Anna-Carin Forssten
Bild: Privat

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!