“Projektet är en väldigt viktig satsning som verkligen gör skillnad, inte minst för patienterna” – Bonliva inleder långsiktigt projekt som kortar ner operationsköerna

Publicerad
22/5/2023
Skriven av
Jaana Salla

Coronapandemin slog hårt mot den svenska sjukvården med långa operationsköer som följd. Tillsammans med ett operationsteam har Bonliva inlett ett långsiktigt samarbetsprojekt med sjukhus i Region Örebro län – en insats som hjälper över 8000 patienter som stått i kö.

I ett långsiktigt samarbetsprojekt med verksamheter i Region Örebro län kommer Bonlivas vårdkonsulter som består av operations- och anestesisjuksköterskor, läkare och undersköterskor stötta operationssalarna, en insats som kommer hjälpa minst 8 056 patienter som stått i kö på grund av pandemin.

– Det här samarbetsprojektet betyder oerhört mycket för samtliga parter som är inblandade, och vi är alla otroligt tacksamma över att få göra den här resan tillsammans med både Region Örebro län, våra konsulter och alla patienter. Det är en stor apparatur där omkring 13 av Bonlivas interna HR- och bemanningsansvariga tillsammans med Region Örebro län, vår upphandlingsavdelning, marknadsavdelning, kvalitetssäkringsavdelning, boende- och reseavdelning, samt service- och ekonomiavdelning, verkligen har arbetat outtröttligt för att få alla pusselbitar att falla på plats, säger Nicole Linder, operativ chef för SSK Anopiva/Barn på Bonliva.

Nicole var en av de som fick chansen att följa sjuksköterskan och vårdkonsulten Anna Carlsson på plats under en dag. Båda upplevde att det gav mer möjlighet till bättre förståelse för vad som fungerar bra och kan göras bättre.

OP-sjuksköterskorna Helen Sjödin och Anna-Karin Holmström tillsammans med Bonlivas Douglas Skoog och Nicole Linder

– Jag fick äran att gå bredvid Anna och hennes kollegor i operationsteamet under en dag på verksamheten. Där fick jag bland annat följa med från start vid förberedelserna inför operationen, till själva operationens utförande och slutligen vara med på uppvaket. När jag fick följa personalen gav det mig en viktig inblick i vilket enormt arbete detta är, och framför allt hur extremt viktig deras kompetens är för svensk sjukvård. Jag och teamet internt känner oss väldigt tacksamma för den här erfarenheten, säger Nicole.

– Det var väldigt kul att Nicole och de andra konsultcheferna från Anopiva-teamet var med och fick uppleva hur vårt arbete går till. Jag tror vårt uppdrag blir ännu bättre om konsultcheferna tar sig den tiden, speciellt om de själva saknar erfarenheter från att arbeta inom vården. Det löser många småproblem som kan uppstå vid exempelvis uppstart, förklarar Anna Carlsson, anestesisjuksköterska.

Ett långsiktigt samarbete med Region Örebro län innebär att verksamheter kan börja bearbeta operationsköerna. Operationssalarna täcks upp av hela operationsteam bestående av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, där alla är trygga i sina respektive roller och den uppgift de står inför.

– Projektet är en väldigt viktig satsning med tanke på det efterskalv av köer som blivit för samtliga regioner efter pandemin. Det är en insats som verkligen gör skillnad, inte minst för patienterna. Jag och mina kollegor på Anopiva känner stolthet över våra fantastiska konsulter som är sådana eldsjälar där ute, säger Nicole.

– Jag märker att vi är uppskattade för de insatser vi gör. När vi konsulter arbetar i den här typen av lag skapas en stark teamkänsla på operationssalen, där alla kan sin roll och blir enormt samspelta. Vi lär känna varandra väl och får ett annat flöde i vårt arbete, och det märks att alla är där för att prestera till 100 %. Eftersom vi som konsulter kommer in med andra förutsättningar tycker jag alla parter ska ställa höga krav på den service vi levererar, att vi ger patienterna den allra bästa service och vård som de har rätt till, avslutar Anna.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!