Läkare i Norge - Lön

Publicerad
2/10/2023
Skriven av
Bonliva

En läkares lön i Norge bestäms av flera faktorer, till exempel erfarenhet, specialistområde och arbetsplats – och lönen är för det mesta högre än en läkares lön i Sverige. Genomsnittslönen för en fastläkare i Norge var 1 710 000 NOK under 2020. Våra hyrläkare har i regel högre lön än genomsnittslönen.

Om fastläkares löner i Norge

Enligt information från Statistisk sentralbyrå (SSB) i Norge var den genomsnittliga bruttoinkomsten för fastläkare i Norge 1 710 000 NOK under 2020. Bruttoinkomsten omfattar alla typer av skattemässiga inkomster, inklusive
inkomster som inte är direkt relaterade till deras arbete som fastläkare. Det finns dock variationer bland olika grupper av fastläkare:

  • Kvinnliga fastläkare hade en genomsnittlig bruttoinkomst på 1 500 000 NOK
  • Män hade nästan 380 000 NOK mer i bruttoinkomst än kvinnor.
  • Fastläkare yngre än 30 år hade en genomsnittlig bruttoinkomst på strax under 1 250 000 NOK, medan de som var 67 år och äldre tjänade väl över 2 000 000 NOK.
  • Fastläkare med färre än 750 patienter hade en genomsnittlig bruttoinkomst på 1 400 000 NOK, jämfört med de som hade 1 500 eller fler patienter, vilka tjänade ungefär 870 000 NOK mer.

Faktorer som påverkar lönen

Läkares löner i Norge påverkas främst av faktorer som erfarenhet, specialisering och arbetsplats. Erfarenhet och ålder är viktiga, med högre löner för äldre och mer erfarna läkare. Specialiserade läkare, som kirurger, tenderar att tjäna mer än allmänläkare och hyrläkare inom bemanning tenderar att tjäna mer än läkare via region och landsting. Arbetsplatsen, vare sig det är i privat eller offentlig sektor, spelar också en stor roll för lönenivån. Dessutom finns det en observerad löneskillnad mellan manliga och kvinnliga läkare.

Fler fördelar utöver lönen

Att vara läkare i Norge ger inte bara en bättre lön, lägre skatter och inbyggd a- kassa i det sociala försäkringsskyddet, det finns många andra fördelar att känna till. En av dessa är den ökade friheten och flexibiliteten i ditt arbete. Som läkare i Norge får du uppleva en arbetsmiljö som ger dig förutsättningar att forma din karriär efter dina önskemål. Självklart har du samma rättigheter som en fast anställd när du arbetar som konsult.
På Bonliva strävar vi alltid efter att göra din tid som läkare i vårt grannland så givande som möjligt.

Är du nyfiken på att göra karriär i Norge?

Bonliva erbjuder uppdrag i hela Norge för dig som är läkare. Vi hjälper dig med allt det praktiska, inklusive att säkerställa din legitimation som läkare i Norge, samt tillhandahålla norskt personnummer och skattekort. Dessutom strävar vi efter att ge dig en betydande grad av flexibilitet och frihet när det kommer till ditt arbete som läkare. Få mer information om att jobba som läkare i Norge.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterska? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!