Gör jobbet till ett äventyr i Norge

Publicerad
16/5/2019
Skriven av
Jonathan Brandt

Norge har en särskild plats i många svenskars hjärtan. Landet är på många sätt likt vårt eget, men samtidigt väldigt annorlunda. Fjordar, fjäll och storslagna vandringsleder varvas med rikt kulturliv och utsökt mat. Maggie, 47 år, bestämde sig för testa på livet som bemanningssjuksköterska i Kalnes i södra Norge. Men hur är det egentligen att arbeta som sjuksköterska i Norge?

- "Det känns underbart att kunna jobba som vårdkonsult i Norge. Jag behöver inte lägga tid och energi på chefer, lönesamtal eller schema. Istället kan jag verkligen hjälpa patienter genom att vara närvarande i varje patientmöte. När jag åker till Norge träffar jag också nya kollegor som blir som en extra familj. Eftersom Bonliva hjälper mig under hela uppdraget behöver jag inte fokusera på detaljerna kring mitt uppdrag vilket gör att jag ibland är mer utvilad när jag har jobbat än när jag är ledig – det är en lyx!" berättar Maggie.

Som nybliven vårdkonsult hos Bonliva fick Maggie hjälp med all planering inför, under och efter uppdraget. Norsk legitimation ordnades och introduktion hos vårdgivaren samt schema för uppdragsperioden planerades in tillsammans med hennes kontaktperson Emma. Därefter arrangerades logistiken av Bonlivas rese- och boendeagent och några dagar senare bar det av till Kalnes för att arbeta som sjuksköterska i Norge.

- "Jag upplever att jag har mer fritid nu, även om jag jobbar i ett annat land och är borta flera dagar i sträck. Förr anpassade jag livet efter mitt arbete men som konsult kan jag anpassa arbetet efter livet. Jag har mina barn varannan vecka och mina barnfria veckor åker jag iväg i ungefär fem dagar för att arbeta. Att arbeta i Norge är inte så långt bort som man tror och ersättningen är god. Jag värdesätter min tid hemma och som konsult har det aldrig varit några problem att ta ledigt för att umgås med familjen. I våras åkte jag iväg tre veckor till Thailand med mina döttrar. Det har jag aldrig kunnat göra under mina tidigare anställningar." säger hon.

Maggie jobbade liktmånga andra som tillsvidareanställd sjuksköterska innan hon kom i kontakt med Bonliva. Hon menar att omställningen till en vardag som vårdkonsult inte var så läskig som många tror.

- "Till alla sjuksköterskor där ute som inte provat på att arbeta som konsult i Norge vill jag bara hälsa – gör det. Inse ditt värde! Värdesätt dig, din tid och slipp att behöva kompromissa om ledig tid. Att arbeta som konsult innebär att du kan arbeta efter det liv du vill leva. Jag blev vårdkonsult för ett år sen och det är det bästa jag gjort. Jag tog mitt beslut en morgon när jag jäktade till fritids med mina två 6-åringar. Jag var oerhört stressad för att min chef inte skulle vara glad om jag var fem minuter sen igen. Då insåg jag att situationen inte var hållbar. Livet som sjuksköterska i Norge gör att jag idag kan prioritera mitt liv med familjen istället."  berättar Maggie.

Till alla sjuksköterskor där ute som inte provat på att arbeta i Norge vill jag bara hälsa – gör det!

Efter att Maggie tagit beslutet att säga upp sig gällde det att hitta rätt arbetsgivare. Hon hörde av sig till flera bemanningsföretag och valet föll på Bonliva.

- "Att välja Bonliva var för mig enkelt. Jag fick erbjudanden från många olika bemanningsföretag men jag fastande för min kontaktperson Emma. Hon var närvarande, ärlig, kunnig och hjälpte mig med allt ifrån norsk legitimation till att se till att jag hade det bra under mina uppdrag. Hon var alltid ett samtal bort, vilket var en oerhörd trygghet. Bonliva har även jour dygnet runt vilket är toppen om du är i behov av hjälp under nattetid eller helger." säger hon.

Att hitta rätt balans i livet mellan jobb och fritid känner Maggie att hon äntligen lyckats med. Dessutom har hon återupptäckt glädjen för yrket som sjuksköterska.

- "Att jobba som konsult är det bästa jag gjort i min karriär. Olika uppdrag gör att man kan hela tiden lär sig något nytt. Det är lätt att jobba mycket och tjäna massvis med pengar som sjuksköterska i Norge om man vill det, men jag har valt att prioritera min fritid. Balans är nåt jag värdesätter. Att som konsult komma till Norge och jobba utan att tänka på allt runtomkring gör att jag är mer närvarande, vilket resulterar i högre kvalitet i mitt arbete. När jag lämnar mitt arbetspass känns det alltid bra, jag vet att jag gjort ett gott jobb och haft tid med mina patienter." avslutar Maggie.

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!