Månadens konsult i september: “Vänlighet och omtanke bland oss kollegor ger bättre vård för patienterna”

Publicerad
13/9/2023
Skriven av

Varje månad delar Bonliva ut priset Månadens konsult till vårdkonsulter som gjort särskilt goda insatser inom vård och omsorg. I september har utmärkelsen tilldelats sjuksköterskan Rita Nazar Elias Elias.

När Rita kommer till jobbet på Mälarsjukhuset Eskilstunas kirurgavdelning vet hon aldrig vad som väntar. Trots det känner hon trygghet och lugn inför arbetsdagen:

– Det är tack vare det professionella samarbetet mellan olika funktioner och även den omtänksamma inställningen kollegorna emellan. Jag blir bättre som sjuksköterska av att vara i den här fina miljön, säger Rita. 

En stressig arbetssituation behöver inte vara negativ, menar Rita och utvecklar:

– Vi har ett arbetsteam som består av många olika kompetenser. Läkare, sjuk- och undersköterskor, dietister, sjukgymnaster, utskrivnings- och avdelningssamordnare – alla bidrar med sin del i att patienten ska få den bästa möjliga vården. Vi hämtar trygghet i att alla gör sitt och att vi kan hjälpa varandra när det behövs, förklarar Rita och fortsätter:

– Men även den tydliga organisationen av vår arbetsplats ger ett lugn, man vet vad man ska göra. Kanske det är därför som det även finns utrymme för vänlig omtanke om varandra. Man blir sedd. Om jag till exempel inte hunnit äta på grund av någon situation så är det alltid någon som frågar om jag vill ha en smörgås eller kaffe. Det blir lättare att vara sitt bästa jag för patienterna, säger hon.

Under min tid inom palliativ vård mötte jag unga människor som borde haft hela livet framför sig. Men det var fantastiskt att få vara en del i att ge dessa patienter ett så fint slut som möjligt.

Ödmjuk inför livet

Rita började som allmänsjuksköterska för snart sju år sedan och har arbetat med många olika vårdbehov, alla med sina specifika utmaningar.

– Ofta är det känslomässigt svårt. Under min tid inom palliativ vård mötte jag unga människor som borde haft hela livet framför sig. Men det var fantastiskt att få vara en del i att ge dessa patienter ett så fint slut som möjligt. Man blev ödmjuk inför livet – att verkligen ta vara på den tid man har, berättar hon.

 

Arbete och familj är Ritas två stora passioner i livet. Genom att bli konsult har hon kunnat kombinera dessa två och samtidigt må bra.

– Som anställd kan det bli mycket press. Man ställs ofta mellan att rycka in på grund av underbemanning – men på bekostnad av tid med familjen. Som konsult har jag kunnat välja när, var och hur mycket jag vill jobba. Jag kan vara ledig på alla lov om jag vill. Flexibiliteten har passat mig mycket bra, särskilt eftersom jag älskar variationen det ger att vara på olika avdelningar och arbetsplatser.

 

Som om det inte räckte med sjukvård på arbetet kopplar Rita gärna av med att läsa in sig på något spännande ämne inom det område hon för tillfället arbetar inom.

–Ja! Det är så intressant. Jag älskar att lära mig mer för att bli bättre på vad jag gör, säger Rita avslutningsvis.

 

Text: Anna-Carin Forssten
Bild: Privat

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!