Nationell upphandling för hyrpersonal 2024: En guide för inhyrda läkare och sjuksköterskor i Sverige

Publicerad
18/1/2024
Skriven av
Bonliva

Under 2024 kommer en ny nationell upphandling för inhyrda läkare och sjuksköterskor att införas inom hyrbemanning i hälso- och sjukvården. Den nya nationella upphandlingen för hyrpersonal syftar till att standardisera regler och priser över hela landet, vilket påverkar dig som arbetar, eller funderar på att arbeta, som vårdkonsult inom regionerna.

Alla regioner kommer inte att övergå till det nya avtalet samtidigt – exakt när respektive region går in i avtalet kan du läsa om i våra olika kanaler. Denna artikel ger dig som vårdkonsult viktig information om vad dessa förändringar innebär för din yrkesroll och karriär.

Vill du veta mer kan du ta del av vår video: Bonliva förklarar: Det nya nationella avtalet för bemanningsuppdrag i regionerna

Bakgrund

Den nationella upphandlingen, samordnad av SKR, berör enbart läkare och sjuksköterskor på bemanningsuppdrag inom region. Den innebär en enhetlig strategi för alla regioner avseende hyrpersonal och ersätter nuvarande avtal med en gemensam upphandling. Under första kvartalet 2024 ansluter de första regionerna sig till detta nya avtal, som förväntas pågå i fyra år. Tidpunkten för anslutning beror på när de nuvarande avtalen löper ut i respektive region.

Nya villkor i urval:

 • Geografisk indelning i tre zoner: Storstad (Zon 1), mindre städer (Zon 2), landsbygd (Zon 3). Zonerna styr ersättningsnivåerna, där Zon 1 har lägst ersättningsnivå och Zon 3 högst.  

  För att fördela ersättningarna rättvist har alla kommuner i Sverige tilldelats en specifik zon som avgör prissättningen för inhyrd vårdpersonal. Generellt kan du förvänta dig högre ersättning om du arbetar i en glesbyggd kommun jämfört med storstadsområden. Definitionen av "storstadsområde" kan dock vara bredare än vad man först kan anta. Till exempel, i Västra Götaland betraktas Lilla Edet som del av ett storstadsområde på grund av dess närhet till Trollhättan, medan Skövde klassificeras som en mindre stad. Detta är viktigt att ha i åtanke när du ser över potentiella uppdrag och deras ersättningsnivåer. Läs mer om de specifika zonindelningarna här: Zonindelning och kommunkvalificering
 • Reseersättning tillkommer endast för uppdrag i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen samt Norrbotten. Är det aktuellt med reseersättning för ett uppdrag du är intresserad av så kommer vi informera om detta.
 • Pensionskrav för personer mellan 25–65 år, även för dig med eget bolag. Det nya avtalet inför ett pensionskrav, vilket innebär att pension måste sättas av för alla som är mellan 25 och 65 år, oavsett om man har eget bolag eller är anställd. Så för dig som tidigare valt att få hela lönen, inklusive pensionen, utbetalad direkt som lön, så kommer denna förändring påverka dig särskilt mycket. Detta innebär att du framåt kommer få en fastställd procent av din lön som pension istället. För de som är äldre än 65 år fortsätter möjligheten att välja utbetalning av pensionen som lön.
  Läs mer om hur detta påverkar din lön här: Hur påverkar det nationella avtalet min lön?
 • Karensperioden är nu 12 månader, istället för den tidigare som varierat mellan 6 till 12 månader, och tillämpas om du tidigare varit anställd direkt av regionen. Den gäller för alla, oavsett anställningsform. Vid timanställningar gäller karensperioden från ditt senaste arbetspass. Karens är den period som följer efter en avslutad anställning då du som tidigare anställd inom regionen inte kan ta uppdrag i den specifika regionen.
 • Personal med längre erfarenhet från aktuell enhet eller den som kan ta fler pass kommer prioriteras. Det är därför viktigt att du som vårdkonsult ser över dina möjligheter att ta på dig fler pass och bygger upp erfarenhet inom önskade enheter för att stärka dina chanser till framtida uppdrag.

  Exempel:
  Läkaren Hans och läkaren Eva har båda blivit presenterade för ett uppdrag på en avdelning i Västerås. Eva har tidigare arbetat i 6 månader på verksamheten, medan Hans inte tidigare arbetat på just den verksamheten. Förutsatt att de båda två kan täcka samtliga arbetspass och uppfyller övriga skallkrav, så kommer läkaren Eva att få uppdraget.
 • Som sjuksköterskekonsult och hyrläkare som arbetar med uppdrag inom regioner, är det nu enligt nationellt avtal ett krav att du har genomfört en HLR-utbildning under de senaste 12 månaderna. Detta gäller oavsett om du ska påbörja, förnya eller förlänga ett regionsuppdrag under det nya nationella avtalet för bemanningspersonal inom vården. För mer information kring HLR-utbildning och hur Bonliva kan hjälpa dig, läs mer här.

Det är viktigt för dig som vill arbeta som vårdkonsult att kontrollera om ditt bemanningsföretag är med i den nya upphandlingen. Bonliva har säkrat tilldelning för både läkare och sjuksköterskor och är redo att hjälpa dig vid frågor och stödja dig före, under och efter ditt nästa uppdrag.

Sammanfattning:

 • Enhetliga regler och priser över hela Sverige utifrån zonindelning.
 • Reseersättning i de fyra nordligaste regionerna: Västernorrland, Västerbotten, Jämtland/Härjedalen samt Norrbotten.
 • Pensionskrav och förändrade karensregler införs.
 • Uppdragsfördelning fokuserar på erfarenhet och arbetsmängd.
 • Krav att du har genomfört en HLR-utbildning under de senaste 12 månaderna.
 • Viktigt för dig som vårdpersonal att säkerställa att ditt nuvarande bemanningsföretag tilldelats plats i den nya nationella upphandlingen.

Vi hoppas att denna information varit till hjälp för att förbereda dig för det nya nationella avtalet. Om du har frågor eller behöver ytterligare information, tveka inte att kontakta oss på Bonliva.

Läs mer: Samlade frågor och svar kring nationella upphandlingen

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!