Livet som sjuksköterskekonsult och friluftare i Norge – del 1

Publicerad
7/7/2022
Skriven av
Jaana Salla

Under en serie i tre delar kommer vi träffa Alexander Eklöf och Timmy Larsson som är sjuksköterskor, vänner och friluftsentusiaster. De fick möjlighet att tillsammans följa sina drömmar om ett alternativt liv, ett liv där de kunde ägna sig åt det de älskar mest: Naturen, fotograferingen och yrket – i Norge.

En vanlig anledning till att vårdpersonal väljer konsultuppdrag är att det ger mer frihet att styra sin egen vardag, och möjligheten att kombinera arbetet med sina fritidsintressen. När Timmy och Alexander påbörjade deras samarbete med Bonliva 2019 hade de “hackat livet”, eftersom de nu fick tillsammans möjlighet att leva ut sina drömliv – ett äventyr i Norge.

Timmy och Alexander valde vårdyrket för att de ville arbeta nära människor, men att det blev sjuksköterska var inte självklart för någon av dem. De lärde känna varandra 2018 när Alexander gick sitt sista år på utbildningen i Umeå.

– Jag blev färdigutbildad januari 2018 och bara halkade in på det, på det allra halaste bananskalet! Jag skulle egentligen bli brandman, men så drog jag tidigt på mig ett diskbråck och fick tänka om. Tillslut beslöt jag mig för att sikta in mig på att bli läkare men insåg att det kanske inte heller var rätt väg för mig. Som läkare är det inte så enkelt att byta från hjärtmedicin till ortopedi, medan som sjuksköterska fungerar det fint att hoppa runt och byta, och jag upplever att ju högre upp i den akademiska stegen du kommer desto längre ifrån patienten kommer du. Sjuksköterska är därför en bra kompromiss som passar mig och min rastlösa själ bättre, säger Timmy.

– När jag gick klart gymnasiet kände jag mig ganska vilsen, men en bekant sa att hon visste vad jag skulle göra: “Du ska bli sjuksköterska!”. Jag har alltid brytt mig om andra människor och var den som var först framme när någon skadade sig på fotbollen eller ishockeyn. Så jag valde att lyssna på henne och blev klar på sjuksköterskeutbildningen i Umeå januari 2019, och började därefter att arbeta direkt på en thoraxkirurgiavdelning där även Timmy jobbat. Fast det var innan dess under min utbildning som vi lärde känna varandra, han var nämligen min fadder, säger Alexander.

Timmys nyfikenhet för Norge kom efter hans utomlandsstudier i Vestlandet, och det blev senare starten på vännernas gemensamma resa via bemanning i de norska landskapen.

– Under mina studier åkte jag till Vestlandet i Norge och det var då jag för första gången fick upp ögonen för vandring och fjället. Upplevelserna i Vestlandet fortsatte jaga mig när jag var klar med utbildningen så jag började prata med en vän om att sticka till norra delen av Norge. Vi kollade upp olika bemanningsbolag och fick så småningom ett uppdrag i Finnmark, jag trivdes så bra med det upplägget. Efter åtta månader var jag tillbaka på thoraxavdelningen och det var då jag berättade för Alexander om mina upplevelser, säger Timmy.

Upplevelserna i Vestlandet fortsatte jaga mig när jag var klar med utbildningen så jag började prata med en vän om att sticka till norra delen av Norge.

– Jag blev så inspirerad av Timmy när han kom tillbaka från sitt uppdrag, han sålde verkligen in drömmen om Norge med skidåkning och fjordar. Sen gick det väldigt snabbt från att vi tog kontakt med Bonliva efter ett tips från en vän. Vi hade först kollat upp fler bemanningsbolag men vi tyckte ni hade de bästa uppdragen. Vårt krav var att få arbeta tillsammans och gärna i Tromsø eller Bodø, och vi fick precis det vi hade önskat. Vår första gemensamma uppdragsresa blev till Bodø, berättar Alexander.

Det har varit viktigt att allt det praktiska innan uppdrag fungerat smidigt eftersom livet är så pass rörligt. När de väl är på arbetsplatserna känner sig båda välkomna och språket är inget hinder i arbetet.

– Vi får jättemycket stöd inför uppdrag vilket är en stor grej. Vi hade aldrig orkat hålla på med det här annars. Eftersom jag väljer att flytta omkring rätt mycket är det inte så kul att behöva ordna med exempelvis boende. Nu får jag det serverat: “Här ska du jobba och här ska du bo.” – det blir inte lättare än så. Om det skulle krångla med schemat eller annat så vet jag att både jag och Alexander kan vända oss till vår kontaktperson på Bonliva. Det var även enkelt att ordna med norsk legitimation, vi googlade och såg en video som förklarade sen var det bara att fylla i ett formulär på internet och därefter var det klart. Det är väldigt lätt att komma in med arbetsdokument till Norge eftersom det är likt Sverige, och i Norge är man van vid svensk arbetskraft, förklarar Timmy.

– Jag upplever också att vi alltid är välkomna på de verksamheter vi kommer till, och det är inte heller särskilt svårt att komma in i språket. Jag kan prata svenska och alla förstår, annars frågar vi bara, säger Alexander.

Ryptind i Bodø, februari 2020.
Bild: Alexander Eklö

Intresset för foto har utvecklats på senare år för både Timmy och Alexander, och de hittar båda sin inspiration i naturen.

– Jag köpte min första kamera 2014 och då fanns egentligen inget stort fotointresse. Intresset föddes när jag flyttade till Umeå för att plugga då jag helt plötsligt en kväll möttes av norrsken. Från och med den kvällen började jag gå ut och fotografera norrskenen under kvällarna och nätterna. Det här fick upp ögonen för mig om hur mycket fint det finns runtomkring oss som man missar när vi inte riktigt stannar upp och tittar. Det är också en hobby som verkligen passar perfekt när man är ute i naturen, som på turer i fjället. Vi tar med kameran och kan fastna ute hela dagarna, säger Timmy.

– Jag tänker att foto är mer frihet där du inte behöver följa några regler och det behöver inte vara perfekt, medan sjukvården är uppbyggd kring riktlinjer. Det är givande att få ta del av båda världar, tillägger Alexander.

Norge har blivit den perfekta platsen för Timmy och Alexander, som vill kombinera arbete med friluftsliv och intresset för fotografi.

– Jag trivs i Norge för att naturen är så vacker, det är den största anledningen till att jag är här, och det fungerar så smidigt när jag arbetar som konsult. Jag är ganska kravfylld när det kommer till jobb och vill inte ta vilket uppdrag som helst. Med Bonliva upplever jag att mina önskemål och krav möts, det är bara att googla och söka efter platser som kan verka spännande och sen ta upp önskemålen med din kontaktperson, säger Timmy.

– När vi bestämde oss för att åka till Norge var det för att testa något annat. Sverige är fantastiskt och har sin charm men det är ganska platt och tråkigt till landskapet, och för mig handlar inte heller livet bara om att jobba på en avdelning i hela sitt liv och samtidigt inte ha råd att göra det man vill. När du kommer till Norge kan du faktiskt bli ekonomisk oberoende på sju år om du lever smart, det känns som jag hackat livet. Här är det mer vanligt att du går ut på turer i naturen under dagarna och det är den livsstilen som vi har anammat. Att få möjlighet att göra livet till ett äventyr, och dessutom tillsammans med en vän, är fantastiskt, avslutar Alexander.

Läs även:

"Livet som sjuksköterskekonsult och friluftare i Norge" – del 2

"Livet som sjuksköterskekonsult och friluftare i Norge" – del 3

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!