Socionomen Helena: "Jag har hittat vänner för livet på mina uppdrag"

Publicerad
13/3/2020
Skriven av
Bonliva

Att resa och upptäcka världen är en stor del av socionomen Helena Karlsdotters liv. Hjärtat klappar lite extra för Afrika efter att tidigare ha bott och äventyrat på kontinenten. Efter några år återvände hon till Sverige för en mer social trygghet men tack vare hennes jobb som socionomkonsult med Bonliva har Helena nu möjligheten att besöka Afrika oftare.

Det var efter nästan 10 år av hög arbetsbelastning och mycket administrativt arbete som Helena istället valde att börja arbeta som konsult. Det som fick henne att ta beslutet var möjligheterna till ett friare arbete samtidigt som hon fick mer tid över till att resa.

För Helena är resorna en personlig utveckling, och det var just under sina år i Afrika som hon blev intresserad av beteendevetenskap och hur människor interagerar med varandra. När hon återvände stod valet mellan att utbilda sig till psykolog eller socionom. Tillslut föll valet på socionomyrket och hon tog så småningom en kandidatexamen vid Lunds Universitet - ett beslut hon idag är glad att hon tog.

”- Det är intressant att se hur ett helt samhälle förändras beroende på vilka tydliga behov man har. I Norden är vi mycket mer materiella och prestationsinriktade medans många i Zambia, där jag bodde, hade ett stort fokus på att överleva dagen. Det var den märkbara skillnaden som utvecklade mitt intresse för människors beteenden och ledde till att jag utbildade mig till socionom. Idag ångrar jag absolut inte mitt val. Att jobba som socionom är roligt, brett och det finns så många olika saker att göra”, berättar Helena. Helena stårhemma i sitt kök och diskar efter att precis ha kommit tillbaka från en kylig promenad längs Blekinges kust som hon bor vid. Sedan tre år tillbaka arbetar hon som socionomkonsult via eget företag och berättar att hon just idag valt att ta ledigt efter en period med mycket jobb.

Det kändes som ett nytt steg i livet när jag tillslut bestämde mig för att bli konsult. Det var läskigt att kliva ur min bekvämlighetszon för något jag inte testat på förr, men det var helt rätt beslut.

- ”Att vara egenföretagare är givande på många sätt men givetvis är det väldigt personligt vad man tycker om det. För mig fungerar det bra och den största fördelen är att jag kan jobba utifrån mina önskemål. Jag är liksom inte låst någonstans. Jag har jobbat mest med Bonliva eftersom det är ni som gett mig bäst uppdrag och det är jag jättetacksam över. Dessutom gör jag mitt eget schema och kan planera in mina semestrar när det passar min omgivning.” säger Helena.  

Det märks att hon trivs med den lite speciella livsstilen som krävs av en konsult. Det senaste uppdraget hon hade var i Hässleholm – ett uppdrag hon hade möjlighet att dagspendla till. Att hon hamnade så nära hemmet menar hon beror på en ständig uppdatering och god kommunikation med sin konsultansvariga Tobias på Bonliva.

- ”Nyckeln till att få en bra upplevelse som konsult är just ett bra samarbete med sin kontaktperson. Jag har alltid fått ett väldigt bra bemötande på arbetsplatserna jag kommit till. Det beror nog främst på min inställning men också att Tobias förberett dem väl på att jag kommer och vad min roll ska vara. De har alltid varit väldigt glada och tacksamma över att jag kommer dit och det känns verkligen som att jag avlastar teamet och gör skillnad. Det som främst är berikande med konsultjobbet är alla olika människor jag får träffa och alla olika platser jag får se. Det är spännande att få se hur olika kommuner jobbar och jag älskar att få träffa så många fantastiska människor. Jag har hittat vänner för livet på mina uppdrag, och det är ovärderligt.” Förklarar Helena.

Helena känner glädje inför hennes framtid inom yrket och hon upplever att hon hittat en bra balans mellan fritid, familj, vänner och arbetet som socionomkonsult. Hon har precis utbildat sig till handledare och nästa mål är att vidareutbilda sig till steg 1 i familjeterapi. Dessutom ger flexibiliteten henne möjligheten att mer regelbundet återvända till Afrika och andra resmål.

- ”Det kändes som ett nytt steg i livet när jag tillslut bestämde mig för att bli konsult. Det var läskigt att kliva ur min bekvämlighetszon för något jag inte testat på förr. Men som jag brukar säga så är det inte förrän man vågar kliva ur den zonen som fantastiska saker sker och jag ångrar inte en sekund att jag gjorde det.” avslutar Helena.

Läs mer: Karriärmöjligheter som vårdkonsult: Insikter från en erfaren bemanningssjuksköterska

Är du också intresserad av att jobba som bemanningssjuksköterska? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret.

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!