Kent, arbetsterapeut på Bonliva: "Arbetet som konsult hos Bonliva ger mer frihet, utveckling och bättre lön"

Publicerad
17/10/2022
Skriven av
Bonliva

Efter drygt 20 år som anställd arbetsterapeut tog Kent Johansson steget till att börja arbeta som veckopendlande konsult som arbetsterapeut hos Bonliva, ett beslut han inte ångrat.- Jag har utvecklats mycket, både personligen och arbetsmässigt. Som konsult krävs mer självständigt arbete och jag har fått prova många nya områden inom mitt yrke. Att veckopendla innebär väsentligt större frihet att styra över min tid. Dessutom är lönen som arbetsterapeut-konsult betydligt bättre, säger Kent.

Det var magkänslan som ledde in Kent på banan som arbetsterapeut. Efter att ha läst in gymnasiet på folkhögskola tipsade Arbetsförmedlingen honom om att utbilda sig till sjukgymnast men det var inte något som lockade.

– Nej, det kändes tråkigt. Men när jag såg arbetsbeskrivningen för arbetsterapeut fick jag en känsla av att det nog skulle passa mig, det yrket hade ett bredare spektrum av varierande arbetsuppgifter. Nu har jag arbetat som arbetsterapeut i 25 år varav fyra år som konsult.

När Kent ska beskriva sitt yrke framgår det tydligt varför han arbetat så länge som arbetsterapeut.

– Det här är ju jag. Att ha kontakt med alla dessa olika människor och utmaningen i att kunna göra skillnad för dem i deras vardag. Mitt yrke är också väldigt varierande, ingen dag är den andra lik. Arbetsuppgifterna innebär stort fokus på problemlösning i och med att varje patient har sina unika behov. Jag sporras av att se till att det blir så bra som bara är möjligt. Men det personliga mötet med patienten, där man samtalar och dricker kaffe, känns ibland som minst lika viktigt som de hjälpmedel vi ordnar. Det är fint, ler han.

Brist på uppskattning banade väg mot konsultyrket

Det som ledde in Kent på den nya banan som konsult var den aktuella situationen på arbetsplatsen men även sambons erfarenheter från Bonliva.

– För mig var det en specifik händelse som blev droppen. Jag tog på mig den extra rollen att agera skyddsombud, utöver mitt arbete som arbetsterapeut. Vid lönesamtalet meddelades det att jag skulle få 100 kr per månad för detta extra uppdrag, säger Kent och fortsätter:

– Det kändes så otacksamt att mitt engagemang knappt sågs som något värt så jag sade upp mig. Min sambo, som själv jobbat för Bonliva, tyckte jag skulle höra av mig till er – hon skickade faktiskt en ansökan innan jag ens funderat klart. Ni ringde efter bara två timmar och ville ses för en intervju, förklarar han entusiastiskt.

Att arbeta som konsult är väldigt utvecklande, jag har lärt mig så mycket på dessa fyra år. Man kan själv välja vilka uppdrag man vill ta sig an.

Flexibiliteten i hur man kan forma sina uppdrag på Bonliva var något som tilltalade Kent.

– Eftersom jag ville ha längre uppdrag valde jag veckopendling. Uppdragens längd har varit allt ifrån tre månader till ett och ett halvt år. Det har funkat väldigt smidigt då ni på Bonliva ordnar bostad på orten och jag även kunnat välja hur jag vill arbeta tidsmässigt. Till exempel har jag valt att gå ned i tid för att vara ledig på fredagar, men även kunnat välja att börja tidigare på morgonen och därmed sluta tidigare på dagen. Dessutom kan jag ta ledigt när jag vill. Denna flexibilitet ger stor frihet när det gäller att kunna kombinera veckopendling och familjeliv, säger Kent och tillägger:

– Det är också enkelt att få nya uppdrag via er och ni har bra avtal jämfört med många andra i branschen. Sedan hör ni ju ofta av er för att kolla läget, är måna om att jag ska trivas. Jag känner mig uppskattad.

Mer frihet, utveckling och lön – men också större eget ansvar

För Kent har livet som veckopendlande konsult varit en spännande och lärorik erfarenhet som passat hans behov av flexibilitet. Men han menar att detta sätt att arbeta även måste vägas mot den aktuella livssituationen.

– Att arbeta som konsult är väldigt utvecklande, jag har lärt mig så mycket på dessa fyra år. Man kan själv välja vilka uppdrag man vill ta sig an, därmed samlar man på sig kunskap från nya arbetsområden och blir mer komplett som arbetsterapeut. För mig är det också en tjusning att kasta sig ut i nya utmaningar och att bo på nya orter, berättar han entusiastiskt men inflikar sedan:

– Det förväntas dock att man är helt självgående och kan hantera många olika situationer, leda sig själv och så vidare. Jag tycker nog att man ska ha arbetat några år och vara trygg i sin roll innan man provar på konsultarbete. Vad gäller veckopendling har det passat jättebra för mig som har äldre barn, det är dock kanske inte det rätta för en småbarnsförälder. Men hos Bonliva kan man ju även välja att ha kvar sitt ordinarie jobb och bara köra konsulttimmar om det passar bättre, säger Kent avslutningsvis.

Text: Anna-Carin Forssten

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!