Vad är en travel nurse? Fördelar, utmaningar och allt du behöver veta

Publicerad
4/7/2024
Skriven av
Emma Söder

En travel nurse eller resande sjuksköterska, är en sjuksköterska som tar uppdrag på olika platser för att fylla behov där det råder sjuksköterskebrist. Konceptet har blivit alltmer populärt i Norden de senaste åren, särskilt efter Covid-19-pandemin som belyste behovet av flexibla och mobila hälsoarbetare. Men varför har denna karriärväg blivit så populär? I den här artikeln går vi igenom konceptet, fördelarna, utmaningarna och allt du behöver veta för att överväga en karriär som travel nurse.

Vad är en travel nurse?

En travel nurse är en sjuksköterska som tar tillfälliga uppdrag på olika platser, ofta genom bemanningsföretag. Dessa uppdrag kan variera från några veckor till flera månader och ger sjuksköterskor möjligheten att arbeta inom olika typer av verksamheter, som primärvård, öppenvård och slutenvård, i olika geografiska områden. Man får möjligheten att utveckla sina färdigheter samtidigt som man får uppleva nya kulturer och miljöer.

Historien bakom “Travel Nursing”

Travel nursing började i USA under 1980-talet som en lösning på sjuksköterskebrist i vissa geografiska områden, främst i turisttäta stater som Florida och Kalifornien. Under 1990-talet växte fenomenet med specialiserade bemanningsföretag som matchade sjuksköterskor med tillfälliga positioner. På 2000-talet blev travel nursing globalt, och konceptet antogs av länder som Kanada, Australien, Storbritannien, och så småningom även av länder i Skandinavien. I Sverige har travel nursing blivit en attraktiv karriärväg, särskilt i regioner med svårigheter att rekrytera fast vårdpersonal. Under Covid-19-pandemin belystes ytterligare behovet av inhyrd vårdpersonal.

Fördelar med att arbeta som travel nurse:

 • Bättre lön: Travel nurses får ofta högre lön än fast anställda, plus ersättning för rese- och boendekostnader.
 • Flexibilitet: Som travel nurse har du friheten att välja var och när du vill arbeta.
 • Resemöjligheter: Som travel nurse får du en unik möjlighet att utforska nya platser, träffa nya människor och uppleva olika kulturer – allt medan du utför jobbet du älskar.
 • Bredare arbetsupplevelse: Att arbeta på olika platser och i olika miljöer ger dig en rik och varierad arbetslivserfarenhet.

Vad tjänar en travel nurse i Sverige?

En hyrsjuksköterska i Sverige tjänar i genomsnitt 52 960 kronor i månaden under 2024. Lönen för en bemanningssjuksköterska kan dock variera mycket beroende på uppdrag, om man har en specialistutbildning, uppdragets plats och årstid. Här kan du läsa mer om lönerna för en konsultsjuksköterska.

Utmaningar med att arbeta som travel nurse:

 • Oförutsägbarhet: Arbetet kan vara ostabilt och svårt att planera långsiktigt.
 • Möjlighet att känna sig isolerad: Det kan vara ensamt att flytta till nya platser där du inte känner någon.
 • Krav på anpassningsförmåga: Snabb anpassning till nya arbetsmiljöer och rutiner är nödvändig.

Hur blir man en travel nurse?

 • Utbildning och kvalifikationer: Du måste vara legitimerad sjuksköterska.
 • En trygg bemanningsbyrå: På Bonliva får du en kontaktperson som är expert inom ditt yrkesområde och som kan vägleda dig inför, under och efter ditt uppdrag. Fyll i en intresseanmälan här.
 • Skaffa erfarenhet: Många uppdragsgivare kräver att du har minst ett till två års klinisk erfarenhet innan du kan börja som travel nurse.

Tips och råd för resande sjuksköterska:

 • Nätverk och stöd: Bygg ett nätverk av kollegor och vänner inom branschen för stöd och råd.  
 • Balansera arbete och fritid: Prioritera egenomsorg och använd tid för att njuta av de platser du besöker. Utforska lokala sevärdheter, delta i kulturella aktiviteter och hitta sätt att slappna av och ladda om mellan passen.  
 • Anpassningsförmåga: Var beredd på att snabbt anpassa dig till nya arbetsmiljöer och rutiner. Detta kan innebära allt från att lära sig nya datasystem till att förstå olika procedurer och praxis. Öppen kommunikation med dina nya kollegor och chefer kan bidra till en smidigare övergång.
 • Vikten av egenomsorg: Se till att ta hand om din mentala och fysiska hälsa genom att upprätthålla en sund balans mellan arbete och fritid. Regelbunden träning, hälsosam kost och tillräcklig vila är avgörande för att undvika utbrändhet.

Att arbeta som travel nurse erbjuder en spännande karriärmöjlighet för sjuksköterskor som vill kombinera arbete med reseintressen. Det ger både yrkesmässig och personlig tillväxt och är värt att överväga för de som önskar en dynamisk och flexibel arbetsvardag.

Är du nyfiken på att lära dig mer om hur du kan starta din karriär som travel nurse? Kontakta oss idag för ett förutsättningslöst samtal och mer information om livet som konsult!

Relaterade artiklar

Bli en hjälte du med!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Bli konsult hos Bonliva!

Är du också intresserad av att jobba som bemanningsläkare? Vad kul!

Vi är bemanningsföretaget som vill stimulera till ökat kunskapsutbyte och bidra till mervärden för alla som varje dag arbetar inom vår vård, omsorg och skola. Ni är vår tids hjältar och vår drivkraft ligger i att förbättra nordisk vård, omsorg och skola tillsammans. Vill du också kombinera din passion med arbete som konsult? Klicka för att läsa mer eller gör en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.

Prenumerera på Bonlivas nyhetsbrev

Få tillgång till uppdrag, inspiration och erbjudanden varje månad!